5e generatie in het familiebedrijf Arendsen Steel focust zich op het automatiseren van het bewerken van stalen balken en platen
Het onderhouden van een familiebedrijf gedurende meerdere generaties is een uitdagende taak die veel families ontgaat. De staalfabrikant Arendsen Steel, gevestigd in Ulft, Nederland, heeft deze uitdagingen de afgelopen 140 jaar het hoofd geboden. Het bedrijf wordt al 20 jaar geleid door de heer Arjan Arendsen, die de vijfde generatie vertegenwoordigt.
Door de jaren heen is het bedrijf betrokken geweest bij diverse staalbouwprojecten, waarvan 70% buiten Nederland. Een van de gebieden waarin zij hebben uitgeblonken is de automotive faciliteiten en beursstands voor Porsche, BMW en Audi. Speciaal voor Audi hebben ze een groot lopend project voor de bouw van ongeveer 200 electro-hubs in heel Europa voor e-auto’s.
FICEP machines bij Arendsen Steel
Wij hadden onlangs de gelegenheid om de heer Arjan Arendsen te interviewen. Tijdens ons interview vroegen we hem ons te vertellen over hun samenwerking met FICEP. Ze hebben een uitgebreide investering in 10 verschillende FICEP CNC lijnen:
– VALIANT: boren, frezen, markeren en zagen lijnen
– RB-G: Straalmachines
– A164 & TIPO D: hoek- en vlakbewerkingslijnen
– TIPO B: plaatpons- en thermische snijsystemen
Samenwerking tussen Arendsen Steel en FICEP
De heer Arendsen legde ons uit waarom ze voor het eerst in een FICEP-lijn investeerden:
“Onze samenwerking met FICEP begon lang geleden, ik was nog een kind toen ik het bedrijf voor het eerst bezocht in Gazzada, Italië. Destijds hadden we machines van een ander merk, maar toen we zagen wie FICEP was en wat voor machines ze aanboden, kozen we hen als partner. We delen hetzelfde idee van Steel Thinking.”
De heer Arendsen legde verder uit dat het beste voordeel dat zij met FICEP machines hebben ervaren zeker de snelheid van boren en zagen is, de automatisering en de scribing functie voor het positioneren van platen (FICEP was de eerste die dit introduceerde op de balklijnen). Hij verklaarde dat de FICEP-machines zijn bedrijf hebben geholpen te groeien, omdat ze hun productiecapaciteit hebben doen toenemen. Dit is natuurlijk ook te danken aan hun werknemers, die graag met FICEP-machines werken.
Aan het begin van een project helpt Arendsen hun klanten meestal met de engineering, detaillering en het ontwerp met behulp van Tekla. Door Tekla te gebruiken, zijn ze in staat om alle programmeerinformatie voor zagen, boren, lay-out en frezen naadloos te exporteren. Na de fabricage van de onderdelen, voltooien zij het stralen (als de grondstof nog niet gestraald is), schilderen en verzinken, en voeren zij de volledige montage van de gebouwen uit.
Automatische lasrobots
Het bedrijf heeft onlangs geïnvesteerd in robotlassen: De heer Arendsen legde uit dat zij 5-6 jaar geleden in deze richting begonnen te kijken, en uiteindelijk investeerden in een 35 mt lange lijn met twee robots, en een derde is na een paar maanden geïnstalleerd voor het monteren van balken. “We begrijpen dat we in de toekomst met robots zullen moeten lassen en passen”, verklaarde hij.
Geschoold personeel
Toen de heer Arendsen werd ondervraagd over de beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten antwoordde hij als volgt:
“Ook in Nederland is het moeilijk om ervaren jonge mensen te vinden voor een bedrijf in de staalsector. We doen veel aan opleiding, we werken ook samen met scholen zodat jonge jongens en meisjes naar onze fabriek kunnen komen en zien wat we doen, maar we moeten ze ook iets geven om voor te werken als ze in een staalgebouw komen: daarom proberen we ons gebouw altijd schoon te houden en ook te investeren in nieuwe machines zodat het voor jongere mensen gemakkelijker is om in de staalbusiness te stappen. Hoe dan ook, het is moeilijk om ze te krijgen en te houden. Het is een probleem in de hele wereld denk ik.”
Verleden, heden en toekomst van de staalbouw volgens Arendsen
Tijdens het interview vroegen we hoe de industrie is veranderd en wat hij anders zou verwachten als we naar de toekomst kijken voor de komende 10-20 jaar. De heer Arendsen antwoordde:
“Ik kan zeggen dat de automatisering van veel staalconstructiebedrijven in de loop der jaren echt is veranderd. 10 of 15 jaar geleden waren er minder boorlijnen of plaatmachines, maar als ik nu naar Nederland en Duitsland kijk bijvoorbeeld, zijn er veel bedrijven die geïnvesteerd hebben in massaal geautomatiseerde boor- en zaaglijnen en plaatmachines, en ook het lassen komt nu op gang. Er is een enorme stap gezet in de sector met mensen die beginnen te zoeken naar automatisering, waardoor ook de handling gemakkelijker wordt met grote kranen. Ik weet zeker dat het een goede zaak is dat iedereen in deze richting begint te kijken. Voor de toekomst is het moeilijk te zeggen, maar dingen zullen veranderen. Ook lasrobots zullen alles preciezer maken en het gemakkelijker maken om staal te fabriceren.”
10 jaar vooruit kijken
Als afrondende vraag vroegen we hoe hij Arendsen Steel ziet in de komende 10 jaar:
“We zijn een oud familiebedrijf en ik ben de 5e generatie en zie mezelf nog lang in het bedrijf zitten. Ik verwacht zeker dat ons bedrijf zal groeien, we hebben geïnvesteerd in veel machines dus we zullen groeien en een leidende positie bereiken in de wereldwijde markt van staalconstructies.”