Scroll Top
CNC langdraaimachine

Star langdraaiers vermenigvuldigen zich bij Marvo

Marvo Technologies in Tilburg heeft onlangs twee nieuwe STAR Micronics CNC Langdraaimachines in gebruik genomen. “De machines van Star vermenigvuldigen zich als konijnen binnen onze organisatie”, vertelt directeur Ronald van Uffelen lachend. “Door in te spelen op de levertijden hebben we er nu maar meteen twee gekocht.” Marvo zet de langdraaimachines in voor de productie van hoognauwkeurige fijnmechanische draaidelen.

cnc draaimachines kort en langdraaien

Marvo Technologies heeft inmiddels 23 bewerkingsmachines operationeel, waarvan een groot gedeelte bestaat uit langdraaimachines van Star Micronics. “Toen ik in 1996 het bedrijf overnam stonden er alleen een paar curvedraaibanken en eenvoudige langdraaimachines in de fabriek. Ik kwam uit de wereld van automatisering dus we zijn toen meteen gaan kijken naar nieuwe CNC-machines die veel beter aan zouden sluiten bij onze visie. Op de TechniShow kwamen we in aanraking met Star en kort daarna hebben we geïnvesteerd in de SA-12. Die machine was dusdanig betrouwbaar dat we eigenlijk meteen verkocht waren. Toen is het balletje gaan rollen en hebben we het machinepark uitgebreid met de ene na de andere machine van Star”, zegt van Uffelen.

Een echte productiemachine

Marvo Technologies is gespecialiseerd in de seriematige productie van fijnmechanische draaidelen. Afnemers bevinden zich veelal in industrieën die hoge kwaliteitseisen stellen aan het eindproduct. Materialen die de toeleverancier veel bewerkt zijn staal, aluminium, messing, kunststof en de laatste jaren neemt de vraag naar roestvast staal toe. Omdat de vraag naar hoogwaardige draaidelen toeneemt investeert Marvo continu in het machinepark. De twee nieuwe Star Langdraaimachines zijn daar het bewijs van. “Het voordeel van Star is dat de machines multi-inzetbaar en CNC langdraaienstandaard rijk uitgerust zijn. Dat heb je nodig als toeleverancier, want zo kunnen we heel flexibel inspringen op de behoefte vanuit de markt.” Van Uffelen is verder gecharmeerd van de vele verschillende modellen van Star. Een machinetype zoals de SR20 is bijvoorbeeld in veel varianten verkrijgbaar zodat er altijd een optimale oplossing verkrijgbaar is.

Marvo heeft gekozen voor de Star SR-20J II type B die in Nederland standaard wordt geleverd met een C-as op zowel de hoofd- als de tegenspil, evenals met aangedreven gereedschappen. Hierdoor heeft de SR-20J II type B maar liefst acht assen. Verder is er gekozen voor een doorlaat van 20 mm, maar optioneel is dit te vergroten naar 23 mm. Omdat de afstand tussen de gereedschapsunits en het werkstuk heel klein is, bedraagt de spaan tot spaan tijd bij een gereedschapswissel maximaal slechts 1,5 seconden. Marvo produceert producten met een productietijd tussen de 5 en 500 seconden, waardoor een korte gereedschapswisseltijd dus een groot voordeel is. Een hoge productiviteit wordt ook bereikt door de krachtige hoofd- en subspil. Beide spillen hebben een vermogen van 3,7 kW en een maximaal toerental van 10.000 min-1. Hoewel Marvo er geen gebruik van maakt, is de Star SR-20J II type B eenvoudig om te bouwen naar een kortdraaimachine.

 

Compleet, stabiel en nauwkeurig bewerken

draaidelen op de STAR langdraaimachineOmdat de langdraaier over een indrukwekkende gereedschapscapaciteit beschikt van in totaal 36 gereedschappen, ontstaat er een enorm scala aan bewerkingsmogelijkheden. De SR-20J II type B huisvest onder andere zes draaigereedschappen, vijf boorgereedschappen, vijg aangedreven gereedschappen op de lineaire drager, twee diepboorstations en acht gereedschappen voor de bewerkingen van de achterkant van het werkstuk. “Vroeger werden werkzaamheden zoals het ontbramen van werkstukken met de hand of trommelmachine verricht. Tegenwoordig kunnen verspaners dankzij de vele gereedschapsmogelijkheden dit direct op de machine doen. Daardoor kunnen werkstukken compleet bewerkt worden”, zegt Danny van Rij van Oude Reimer, de Nederlandse vertegenwoordiging van Star. Van Uffelen vult aan: “Door de vele mogelijkheden van moderne machines zijn we ook andere soorten producten gaan maken. Daarmee kunnen we ons echt onderscheiden.”

Omdat Marvo met regelmaat onderdelen produceert die moeten voldoen aan hoge nauwkeurigheidseisen met toleranties van wel 5 micrometer, is het essentieel dat de bewerkingsmachine stabiel en nauwkeurig is. De SR-20J II type B is uitgerust met zwaluwstaartsledes op de X1, Y1, Z2 en Y2 assen, die zorgen voor een hoge stijfheid en stabiliteit. Verder heeft Marvo de machines uitgerust met een 100 bar hogedrukkoeling. Dit zorgt voor een optimale spaanevacuatie, waardoor zowel de standtijd van het gereedschap als de bewerkingssnelheid kan worden verhoogd. Bovendien heeft de hogedrukkoeling een positief effect op de procesbetrouwbaarheid in de onbemande uren. “Het doel is om 18 uur per dag te produceren. Om dat te bereiken moet alles tot in de puntjes kloppen.”

Van emulsie naar olie?

grade 2 koelvloeistofOmdat Marvo in toenemende mate moet voldoen aan hogere reinheidseisen en ook steeds vaker roestvast staal bewerkt, onderzoekt de toeleverancier of het interessant is om over te stappen van emulsie naar olie. “Vroeger bewerkten we heel veel aluminium. Dat ging perfect met emulsie en minder goed met olie, aangezien die lichte, kleine spaantjes in de olie bleven zweven. Echter nu we steeds meer roestvast staal bewerken, wordt olie steeds interessanter. De kwaliteit van emulsie schommelt constant, waardoor je altijd scherp moet zijn om het ontstaan van schuim- en schimmelvorming te voorkomen. Bovendien kan emulsie zorgen voor vlekken op het product. Hoewel we een eigen Karl Roll reinigingsmachine in huis hebben, kan dit toch voor problemen zorgen. Met olie voorkom je dit soort uitdagingen omdat de olie een constante kwaliteit heeft en een filmpje achterlaat op het product. Olie zal naar verwachting daardoor een belangrijke bijdrage gaan leveren aan een constant proces.”

Kwaliteit begint bij inzicht

Software oplossing voor bewaking productieprocesHet creëren van een constant proces staat bovenaan de agenda bij Marvo. Het vormt een cruciale basis voor een hoge kwaliteit. Om die kwaliteit te garanderen heeft Marvo het complete proces inzichtelijk gemaakt met behulp van software oplossingen van Gewatec. Dankzij een uitgebreid MES-systeem met verschillende software-modules voor onder andere de productieplanning, de machinestatus en het kwaliteitsbeheer, is ‘Smart Industry’ in volle gang bij Marvo. Van Uffelen: “Door alles met elkaar te koppelen kunnen we in één systeem zien hoe het proces er voor staat. Het wordt hierdoor heel transparant. We zien de machinestatus, de standtijd van gereedschap de kalibratie intervallen van meetapparatuur, etc. Hierdoor kunnen we het hele productieproces optimaliseren en bovendien kunnen we exact herleiden wanneer en hoe een product is gemaakt. Als er iets mis is met een product dan kunnen we tot en met het materiaal traceren waar de fout is ontstaan.”

Niet alleen de machines zijn gekoppeld met het MES-systeem, maar ook het computergestuurde kwaliteitssysteem voor de verschillende meetstations in de fabriek. Gebruikers kunnen hier precies zien wat ze moeten meten en de meetdata van de meetmiddelen wordt direct in het systeem vastgelegd. Ook de meetkamer is gekoppeld aan het systeem. Hier worden onder andere de meetprogramma’s gemaakt die bij de meetstations in de fabriek worden toegepast. De geconditioneerde meetkamer bestaat uit een Sylvac Scan F60LT voor het statisch en dynamisch meten van diameter, radius en rondheid. Voor het meten van contouren zoals schroefdraad en radius maakt de kwaliteitsafdeling gebruik van een Contracer.

 “We zijn in 2019 gestart met het optimaliseren van onze productieprocessen. Met het Gewatec MES-systeem kunnen we data uit het productieproces nu ook daadwerkelijk inzetten om de productiviteit en proceszekerheid stap voor stap te verbeteren. We hebben inmiddels al grote verbeteringen doorgevoerd”, besluit Van Uffelen.

 

 

(lang) Draaimachines

Voor flexibele draaimachines bent u bij Oude Reimer aan het juiste adres. Met de CNC-machines van Benzinger (precisiedraaimachines), Emag (verticale draaimachines) en Star (lang- en kort draaimachines) is er voor elke draaitoepassing de perfecte oplossing. 

Draaigereedschappen

Draaimachines maken gebruik van draaigereedschappen om materiaal te verwijderen en complexe vormen te creëren. Of het nu gaat om uitwendig draaien, inwendig draaien, hard turning (zwaardraaien) of multitaskbewerkingen, de keuze van de juiste draaigereedschappen is van cruciaal belang voor een efficiënte en nauwkeurige bewerking.

Bedrijfsvideo Marvo Technologies